Aluetoimisto: Asemakatu 22 A, 90100 OULU

Puh. 050 4686 939

| Yhteystiedot

Elämme mielenkiintoisia aikoja, ystävä hyvä

 

Aloitin vuoden vaihteessa työni OAJ Pohjois-Pohjanmaan puheenjohtajana. Edeltäjäni Erkki Eilola on tehnyt useiden vuosien ajan hyvää työtä alueyhdistyksen ohjaksissa. Nyt muutaman kuukauden töitä paiskineena olen huomannut, että Erkin seuraajana on hyvä jatkaa, kun alueyhdistyksen toiminta on virkeää ja talouskin on saatu tasapainoon. Kiitos Erkille siitä, että homma toimii kuin hyvin entisöidyn Mersun moottori! Kiitän tässä samalla myös OAJ Pohjois-Pohjanmaan toimiston väkeä ja muita aktiiveja hellästä ohjauksesta ja avusta uudessa tehtävässäni.

Opettajat taikureina

Carl Barksin 1955 piirtämässä Aku Ankka -stripissä puhuva koira lausuu lakonisesti Akulle ”Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä”. Elämme nyt keskellä mielenkiintoista ja ehkä kovaakin kevättä. Opetusalasta ja kouluista puhutaan nyt enemmän kuin vuosikymmeniin. Korona-aikaan kodeissa on huomattu koulujen ja opetushenkilöstön sekä varhaiskasvatuksen ja varhaiskasvatuksen opettajien arvo. On hoksattu, että eipä se äidin pikku mussukka opi kaikkea ihan itsestään ilman kasvatus- ja opetusalan ammattilaisten ohjausta. Opettajat tekivät melkoisen taikatempun siirtäessään vaivojaan säästämättä melkeinpä yhdessä yössä opetuksen verkkoon. Arvostusta ansaitsevat myös ne opetusalan sankarit, eritoten varhaiskasvatuksen opettajat, jotka ovat koronasta huolimatta jatkaneet työtään lähikontaktissa lasten kanssa.

Tätä kirjoittaessani maan hallitus on juuri tehnyt päätöksen koulujen avaamisesta lähiopetukselle lukuvuoden parin viimeisen viikon ajaksi. Opettajat eivät ole asiasta innostuneet. He ovat syystäkin huolissaan omastaan sekä lasten ja läheistensä turvallisuudesta. On mielenkiintoista nähdä, millaisiin ihmetekoihin rehtorit ja muu henkilöstö venyy toteuttaessaan erikoisjärjestelyjä, joita koronatilanne kouluissa nyt edellyttää. Uskallan myös väittää, että wilmat täyttyvät vanhempien tekemistä lasten poissaoloilmoituksista loppulukukauden ajaksi. En menisi moittimaan vanhempia tällaisesta päätöksestä.

Kituutetaan kikyjen kanssa ilman palkankorotuksia

Kevät on ollut myös työehtosopimusneuvottelujen aikaa. Osa opetus- ja kasvatusalan sopimuksista on toki saatu valmiiksi, mutta kunta-alalla työ on vielä valitettavasti kesken. Maali häämötti jo, mutta neuvottelupöydistä kiirineiden uutisten mukaan Tehy ja Super lopulta estivät sovun syntymisen. Se on OAJ:n kannalta todella harmi, sillä kaatunut sopimus olisi ollut 23 kuukauden mittainen ja se olisi sisältänyt yleisen tason palkankorotukset, kiky-tuntien poiston ja myös OAJ:n pitkäaikaisen tavoitteen eli varhaiskasvatuksen opettajien siirtymisen opetusalan sopimukseen.
Nyt siis kituutetaan edelleen eteenpäin kiky-tuntien kanssa, ilman palkankorotuksia. On mielenkiintoista nähdä, millä kokoonpanolla ja milloin neuvotteluja jatketaan. OAJ:n neuvottelujärjestö Juko on nyt esittänyt, että opetusalan neuvottelut käytäisiin kuntatyönantajan kanssa erillisinä, ilman edellisen sopimuksen kaatanutta neuvottelujärjestö Sotea.

Oppivelvollisuuden laajentaminen ei saa unohtua

Maan nykyisen hallituksen ohjelmaan kuuluu suunnitelma oppivelvollisuuden laajentamisesta. Hallitus aloitti jo asian selvittämisen, mutta koronatilanne lienee sotkenut aikataulua. Oppivelvollisuuden laajentamista ei saa kuitenkaan unohtaa kokonaan, koska kyseessä on tärkein koulutuspoliittinen uudistus vuosikymmeniin. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on verrannut sitä merkittävyydessään peruskoulun ja ammattikorkeakoulujen synnyttämiseen. Toisen asteen koulutus on nykyisin peruskoulutusta ja edellytys työmarkkinoille pääsyyn. On todella tärkeää saada uudistus käyntiin tällä hallituskaudella.

Muutos tuo mukanaan paljon käytännön haasteita ja myös vaatimukset suuremmista resursseista. Jo valmiiksi talousvaikeuksissa painivat kunnat joutuvat koville, jos valtiovalta ei resursoi muutosta tarpeeksi. Valmiiksi jaksamisen äärirajoilla olevat opettajat ovat tiukoilla, jos uudistukseen ei saada lisäpanostusta.

Oppivelvollisuuden laajentamisessa on lisäksi huolehdittava siitä, että oppilaat saavat tarpeeksi ja oikeanlaatuista tukea tarpeeksi ajoissa. Tuen on oltava saumatonta ja yhtenäistä aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle asti. Se helpottaa oppilaan siirtymistä toiselle asteelle.

OAJ:n organisaatio hämmentää

OAJ Pohjois-Pohjanmaan puheenjohtajakauteni ensimmäiset kuukaudet ovat olleet kiireisiä. Uutta opittavaa on ollut paljon ja sitä ei ole helpottanut OAJ:n monimutkainen järjestörakenne, joka on muotoutunut aina entisten elementtien päälle vuosikymmenien saatossa.

Vaikka ammattiyhdistystoiminta onkin minulle tuttua jo useamman vuosikymmenen ajalta Journalistiliitossa, olen saanut yllättyä kerta toisensa jälkeen OAJ:n himmelin kompleksisuudesta. Jos joutuisimme nyt rakentamaan uuden opetusalan ammattijärjestön tyhjästä, mielikuvituksemme ei riittäisi keksimään yhtä rönsyilevää järjestörakennetta. Toivottavasti rakennetta pystyttäisiin lähivuosina selkeyttämään. Uskon, että se parantaisi myös yksittäisen jäsenen sitoutumista OAJ:öön.

Tällaisin miettein hämmentävästä keväästä kohti kesää. Toivotan kaikille mukavaa loppukevättä ja rentouttavaa kesää.

Ari-Pekka Sirviö
puheenjohtaja
OAJ Pohjois-Pohjanmaa

Laita jakoon jos tykkäsit 🙂Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on email
Email