
Hyvää vointia alkaneelle lukuvuodelle!
OAJ:n fiilismittarissa kysyttiin pari viikkoa sitten, miltä tuntuu aloittaa työ. Oli mukava lukea, että Pohjois-Pohjanmaalla opetusalan työntekijät lähtevät uuteen lukukauteen enimmäkseen positiivisissa tunnelmissa. Vastauksissa korostui työssä jaksaminen, niin hyvässä kuin pahassa.
Vastausten perusteella pohjoispohjalaiset opettajat tuntuvat saavan voimaa ylivoimaisesti eniten työkavereista, mukavista oppilaista ja merkityksellisestä työstä. Useimmat onnistuivat latautumaan lämpimän kesän aikana, mutta joillekin kesän palautumisaika ei ollut riittävä.
Joillekin voimaa tuovat uudet kuviot; uusi työpaikka, muuttunut toimenkuva, vakituinen virka tai vaikkapa odotettu osa-aikaisuus. Useissa vastauksissa nousee esille hyvän johtamisen ja esimiestyön merkitys. Työn organisoimisella, selkeillä työtehtävillä ja kohtuullisella työmäärällä on suuri merkitys jaksamiseen. Vastauksissa arvostetaan aikaa tehdä työnsä kunnolla, jolloin työn koetaan olevan hallinnassa. Kehuja saavat esimiehet, jotka muistuttavat, että tehdään ilman stressiä se, mitä ehditään. Erillisen OAJ:n jäsenkyselyn mukaan opettajat haluaisivatkin nyt keskittyä perustoimintaan kehittämishankkeiden sijasta.
Moni on myös huomannut, kuinka tärkeää on olla armollinen itselleen. Joku kertoo muuttaneensa työtapojaan, huolehtivansa jaksamisestaan ja laskeneensa tekemisen tasoa, sillä usein vähempikin riittää.
Koronan aiheuttaman oppimisvajeen paikkaukseen tarvitaan lisäkäsiä
Korona huolestuttaa edelleen opetushenkilöstöä, mutta ei niin paljoa, kuin odotin. Näin kertovat fiilismittarin tulokset ja jäsenkysely. Kyselyssä kolme vastaajaa neljästä koki, että koulutuksessa ja varhaiskasvatuksessa on koronasta huolimatta selviydytty hyvin. Toisaalta ei saa unohtaa, että kyselyn mukaan poikkeusolot ovat saaneet kolmasosan opettajista harkitsemaan alan vaihtoa. On muistettava sekin, että koronatoimien takia syntyneen oppimisvajeen paikkaaminen vie aikansa. OAJ:n kyselyssä kaivattiinkin lisäopettajia, joiden avulla voitaisiin vaikkapa pienentää opetusryhmiä.
Lähiopetuksen turvalliselle jatkamiselle olisi tärkeää, että kunnat huolehtisivat opettajien rokottamisesta, vaikka asialle ei maan hallitukselta suoraa tukea tullutkaan. Etäopetus on vihoviimeinen keino järjestää koulutus ja kasvatus.
Työhyvinvoinnin huoneentaulu
Opetusalaan liittyvässä Facebook-ryhmässä pohdittiin tänä syksynä työhyvinvointiin liittyviä neuvoja uransa alussa oleville opettajille. Eräässä postauksessa todettiin, että työhyvinvointi syntyy omista valinnoista yhteistyössä työyhteisön kanssa. Työntekijät itse luovat työskentelykulttuurin, jossa pidetään huolta jaksamisesta. Hyvin voiva työntekijähän on myös oppilaiden ja työantajankin etu. Nämä hyvät neuvot sopivat huoneentauluksi kaikille:
– Muista, että et ole opettaja – olet ammatiltasi opettaja. Muista rajata työtäsi ja erottaa se muusta elämästäsi. Opettajan työtä voi tehdä 24/7, mutta sitä ei kannata tai tarvitse tehdä 24/7.
– Työaika on rajallinen – tee sen puitteissa se, minkä pystyt. Tarvittaessa priorisoi ja laske omaa laatuvaatimustasi.
– Yhteissuunnitteluaikaa on rajallisesti, seuraa sen käyttöä. Tee näin etenkin, jos koulullanne on lukkariin merkitty jokaviikkoinen kokous.
– Vanhempien tai oppilaiden tavoitettavana ei tarvitse olla 24/7. Sinulla on omakin elämä.
– Sairauslomalla sairastetaan, ei tehdä töitä. Kukaan ei ole niin korvaamaton, etteikö voisi jäädä sairauden vuoksi pois töistä ja oikeasti levätä. Jos ajatus sairauspoissaolosta edelleen vaivaa, muista, että nopeutat toipumistasi ja vältät todennäköisemmin jälkitaudit pyhittämällä sairausloman levolle.
– Et ole perheen sosiaalityöntekijä tai terapeutti. Näiden ammattikuntien alueille ei tule mennä.
– Jos työnantaja ei kustanna puhelinta, älä anna omaa numeroasi. Opettajaa ei voi määrätä päivystämään koululla puhelinta. Jos työpuhelimessasi ei toimi Whatsapp, älä käytä sitä. Työnantajan tulee tarjota toimivat työvälineet.
– Älä osta materiaaleja omalla rahalla. Vaikka se opetuksellisesta näkökulmasta olisi perusteltua, se vähentää pitkällä aikavälillä työntantajien motivaatiota saattaa materiaalit ja työvälineet ajantasaisiksi. Materiaaleja ovat oppilaskäyttöön tarkoitettujen materiaalien lisäksi opettajan omat työvälineet.
– Älä tee lomautettuna suunnittelutyötä valmiiksi. Lomautukset ovat työnantajan valinta, joka tekee hallaa opetustyölle. Sinun tehtäväsi ei ole tässä tilanteessa uhrautua.
– Jos huomaat epäkohtia sopimuksessasi tai työnteon ehdoissasi, ota rohkeasti yhteyttä luottamusmieheesi tai esihenkilöösi. Vain asioihin puuttumalla voi tulla muutos.
– Selvitä, mitkä ovat palkanmaksusi perusteet ja mitä työtehtäviä toimenkuvaasi kuuluu. Osa työtehtävistä on erilliskorvattavia.
– Tee parhaasi niillä resursseilla, jotka työnantaja tarjoaa. Se riittää. Opettaminen ei ole kilpavarustelua.
Näillä neuvoilla pääsee työhyvinvoinnissa jo pitkälle. Toivotan kaikille hyvää vointia alkaneelle lukuvuodelle.
Ari-Pekka Sirviö
puheenjohtaja
OAJ Pohjois-Pohjanmaan alueyhdistys