Aluetoimisto: Asemakatu 22 A, 90100 OULU

Puh. 050 4686 939

| Yhteystiedot

Lähes 7000 OAJ:n jäsentä kaksi päivää lakossa – myös oululaisopet lakkoilevat

Lähes 7000 OAJ:n jäsentä on kahden päivän ajan lakossa 6.–7.4.2022 Jyväskylässä, Oulussa, Rovaniemellä ja Turussa. Kyseessä on kunnallisen opetusalan ensimmäinen lakko yli 37 vuoteen. Pohjois-Pohjanmaalla Oulussa lakossa on parituhatta peruskoulun, lukion ja varhaiskasvatuksen opettajaa, rehtoria ja päiväkodinjohtajaa.

Sovittelulautakunta apuun

Kunta-alan jumissa olevia sopimusneuvotteluja on yritetty viedä eteenpäin valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Valtakunnansovittelija on puolestaan esittänyt työ- ja elinkeinoministeriölle, että ministeriä perustaisi kiistan ratkaisemiseksi perustetaan erillisen sovittelulautakunnan. Lautakunnan puheenjohtajaksi on suunniteltu alivaltiosihteeri Päivi Nergia ja varapuheenjohtajaksi työelämäprofessori Martti Hetemäkeä.

Lautakunnan puheenjohtajan ja muut jäsenet määrää työ- ja elinkeinoministeriö. Jäsenten tulee edustaa sekä työntekijä- että työnantajapuolta. He eivät saa olla osallistuneet aiemmin käytyihin neuvotteluihin. Tapana on nimetä lautakuntaan ”arvovaltaisia ja asiantuntevia” henkilöitä. Sovittelulautakunta aloittaa koko sovitteluprosessin uudelleen puhtaalta pöydältä, eikä huomioi aiempia sovintoesityksiä.

Kyseessä on poikkeuksellisen harvinainen ratkaisu, sillä sovittelulautakuntaa on käytetty Suomessa vain muutamia kertoja. Lautakunnan perustaminen kertoo siitä, että kunta-alan työehtosopimusneuvottelut ovat tällä kertaa poikkeuksellisen vaikeat.

Lakkoja odotettavissa lisää

Seuraavat OAJ:n lakot ovat Tampereella ja Kuopiossa 12.-13. huhtikuuta ja Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 19.-25. huhtikuuta ellei sopimukseen päästä sitä ennen. Jos kaikki lakot toteutuvat, lakossa on tai on ollut noin 23 000 OAJ:n jäsentä.

Laita jakoon jos tykkäsit 🙂Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on email
Email