Aluetoimisto: Asemakatu 22 A, 90100 OULU

Puh. 050 4686 939

| Yhteystiedot

Lukuvuosi alkaa hymy kasvoilla

Lukuvuosi on taas alkamassa. Kävin katsomassa OAJ:n fiilismittarista, millä mielin pohjoispohjalaiset opettajat työnsä tänä syksynä aloittavat ja yllätyin positiivisesti. Suuressa osassa vastauksia loisti vihreä hymynaama. Yli 80 %:lla opettajista tunnelmat olivat joko hyvät tai keskiverrot. Alle viidennes oli sitä mieltä, että ei tuntunut hyvältä aloittaa töitä. Kyselyn vastausaika päättyy 16.8., joten vielä ehdit kertoa omat tunnelmasi.

Kirjallisten vastausten perusteella näyttää siltä, että koronan aiheuttama ahdistus alkaa useimmilla olla jo taakse jäänyttä elämää ja moni riemuitsi siitä, että etäkoulua ei ole enää tiedossa. Kuitenkin ylivoimaisesti eniten opettajille iloa tuottavat työkaverit ja myös oppilaat. Voimaa saadaan lisäksi mielenkiintoisesta ja merkityksellisestä työstä.

Kesän lepo jakaa ehkä selkeimmin mielipiteet. Joillakin vastanneilla viime lukuvuosi oli ollut niin raskas, että kesäloma ei ollut palautumiseen riittävä. Toisaalta moni on lähtenyt töihin kesän jäljiltä virkistäytyneenä ja levänneenä.

OAJ:n puheenjohtaja Katarina Rahko toivoi puheenvuorossaan kouluvuoden alkajaisiksi uusien hankkeiden ja reformien sijaan kouluihin työrauhaa keskittyä perustehtäviin. Tuo toive on kummunnut kentältä suoraan opettajilta. Sama toive näkyy fiilismittarin vastauksissa. ”Jatkuva uudistaminen seis”, oli yhden opettajan ytimekäs viesti.

Toinen selkeä toive pohjoispohjalaisilla opettajilla on nykyistä pienemmät opetusryhmät ja enemmän aikaa oppilaille ja opiskelijoille. Kommentti ”Pienemmät ryhmät sekä pienempi määrä erilaista projektiluontoista työtä, että voisi keskittyä lapsiin”, kertoo opetustyön arjesta paljon. Toivottavasti opettajien hätähuuto tavoittaa myös päättäjät.

Vastuu jaksamisesta on työnantajan lisäksi myös meillä työntekijöillä itsellämme. Opettajat venyvät vastuullisuudentunnossaan usein tekemään töitä, jotka eivät kuulu heille. Eräs vastaaja kertoi: ”Olen päättänyt rajata työaikani selvemmin kuin aiempina vuosina.” Toinen opettaja kertoi puolestaan päättäneensä muuttaa työtapojaan, huolehtia omasta jaksamisestaan ja laskea tekemisen tasoa, sillä vähempikin monesti riittää.

Tulee mieleen lentokoneessa annettavat ohjeet happinaamarin käytöstä: ”Aseta naamari ensin omille kasvoillesi ja vasta sen jälkeen auta muita”. Vaikka ohje kuulostaa aluksi itsekkäältä, se muistuttaa siitä, että jos oma happi loppuu, ei voi olla avuksi enää muillekaan. Sama pätee myös opettajiin. Muistetaan huolehtia siitä, että oma happemme ja jaksamisemme riittää. Silloin voimme paremmin tehdä tärkeää työtämme oppilaiden hyväksi.

Toivotan kaikille mukavaa lukuvuotta.

 

Ari-Pekka Sirviö

puheenjohtaja

OAJ Pohjois-Pohjanmaan alueyhdistys

Laita jakoon jos tykkäsit 🙂Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on email
Email