Aluetoimisto: Asemakatu 22 A, 90100 OULU

Puh. 050 4686 939

| Yhteystiedot

Valtuuston neuvottelupäivät 21.–22.4.2022, Helsinki: Uusille valtuutetuille tuhti paketti infoa – jatkaville muistin virkkumiseen, millä asialla ollaan.

Vastavalittu OAJ:n valtuusto kokoontui ensimmäistä kertaa neuvottelupäivillä, joilla tarjolla oli täyteen tikattua aikataulua, paljon uutta asiaa ja vanhan kertausta sekä perehdytystä tulevaan. Osin täysin uusia ihmisiä ja vanhoja hyviä tuttuja sekä heidän kanssaan keskusteluja laidasta laitaan.

Neuvottelupäivien ensimmäinen osuus oli kohdennettu ennen kaikkea uusille valtuutetuille alkaen OAJ:n istuvan puheenjohtajan Olli Luukkaisen orientaatiokatsauksella menneeseen, nykyhetkeen ja tulevaan, josta luonnollisesti par’aikaa meneillään olevat sopimusneuvottelut lohkaisivat leijonan osan. Mitään varmaa ei ratkaisusta ollut kerrottavana – muuta kuin, että se tulee. On aina ennenkin tullut.

Seuraavaksi Valopihalla istuvalle noin 150 päiselle valtuutettujen joukolle valotettiin OAJ:n strategiaa ja toimintasuunnitelmaa valtuuston näkökulmasta. Miten vaikutat ja seuraat? Siitäpä sitten jokainen sekä jatkava että tuoreempi valtuutettu napsimaan ne omalla kohdallaan toimivimmat ratkaisut, mutta yleisesti voidaan sanoa, että OAJ on löytänyt ja ymmärtänyt sähköisen median merkityksen. Somessa olen minä syntynyt, tuolla kauniissa…

Lisäksi luotiin kuvaa siitä, mitä ylipäätään jäsentemme antama mandaatti valtuutetun kohdalla tarkoittaa. Tähän liittyen tehtiin myös aivan käytännön harjoituksia liittyen esim. valtuutettujen työkaluna olevaan sähköiseen äänestykseen ja sen tekniikan reenaamiseen. Reenissä motivaatio opetella nappulaa painamaan olikin kohdillaan, sillä toukokuun alkuun uusi valtuusto on, ei enempää, eikä vähempää kuin tosi paikan edessä valitessaan kuudesta OAJ:n puheenjohtajakandidaatista mieleisensä. Mustan hevosen ilmestymistä peliin pidettiin kaffeporinoissa mahdollisena, mutta epätodennäköisenä.

Ensimmäisen päivän huipennus oli vaalipaneeli, joka alkoi, kun luulimme ensimmäisen neuvottelupäivän olevan voiton puolella. Tilaisuus ei kuitenkaan puuduttanut kuulijaa penkkiin, sillä ammattitaitoinen ja todella asiaansa perehtynyt toimittaja Jan Andersson piti huolen siitä, että sekä vaalipaneeliin osallistuja että sitä kuunteleva pysyi hereillä hyvällä huumorilla varustetussa, mutta asiaan vihkiytyneessä vajaassa parituntisessa. Valtuutetut saivat ehdokkaista jälleen maalattua vahvempaa kuvaa selkeyttäen tulevaa valintaansa kolmen viikon päästä olevaan varsinaiseen koitokseen eli uuden OAJ:n puheenjohtajan valintaan. Paneelin jälkeen ehdokkaat olivat haastateltavissa pienemmissä ryhmissä. Myös Akavatalolla tarjotulle illalliselle osallistui ehdokkaita, joten rupattelu jatkui pitkälle iltaan.

Toinen päivä sisälsi ”aivan riittävän määrän” infoa alkaen matkalaskun täyttämisestä päätyen siihen, miten OAJ toimii jäsentensä hyväksi. Toimiston väki perehdytti ja piirsi kokonaiskuvaa OAJ:stä valtuutetun näkökulmasta. Päivä huipentui Ajankohtaista sopimusedunvalvonnasta -osioon. Toivotimme neuvottelijalle menestystä ja voimia.

Ja niin monesta suusta kuultuna kaiken tämän yllä leijuu itänaapurin uhkaava varjo.

 

Juha-Pekka Sillanpää

OAJ:n valtuutettu 2022-2026

Oulun seudun ammatilliset opettajat ry:n puheenjohtaja

Laita jakoon jos tykkäsit 🙂Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on email
Email