Aluetoimisto: Asemakatu 22 A, 90100 OULU

Puh. 050 4686 939

| Yhteystiedot

Vuoden koulu on Saaren koulu Pyhäjoelta

Saaren koulu on voittanut Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -kilpailun 2024. Palkitsemisen perusteluissa koulua kiiteltiin erityisesti inhimillisestä toimintakulttuurista, tasa-arvoisten mahdollisuuksien luomisesta ja osallistamisesta.

Saaren koulu syntyi nykyisessä muodossaan syksyllä 2021, kun kaksi pientä kyläkoulua yhdistettiin. Koulussa työskentelevät luokat 1–9 tiloissa, joiden suunnitteluun käyttäjät saivat osallistua alusta asti. Rakennus on toimiva ja terve. Se tarjoaa sekä rauhallisia tiloja keskittymiseen että joustavia tiloja yhdessä tekemiseen. Puitteiden sijaan palkintoraadin vakuutti kuitenkin se, mitä tapahtuu seinien sisällä. Sekä rakennuksen että sujuvan arjen suunnittelussa on ollut suuri merkitys aktiivisella henkilökunnalla ja ratkaisukeskeisellä asenteella. 

Toimintakulttuuria ohjaavat kulmakivet:
me yhdessä, toimiva arki ja tekemisen ilo 
 

Saaren koulussa koetaan tärkeäksi se, että kaikki oppilaat saavat tasa-arvoiset mahdollisuudet opiskella. Oppilaille voidaan tarjota heidän tarvitsemaansa tukea ja opetusta, säästöjä ei ole haettu poistamalla pienryhmiä.  

Saaren koulun oppilaat pääsevät arkitilanteiden lisäksi vaikuttamaan koulun toimintaan esimerkiksi oppilaskunnan hallituksessa, jossa on mukana oppilaita kaikilta luokka-asteilta. Tällä hetkellä oppilaskunta mm. järjestää kummiluokkatoimintaa ja tukioppilastoiminta on aktiivista 

Kouluihin liittyvän negatiivisen uutisoinnin vasapainoksi Saaren koulun väki haluaa näyttää, että koulun arki on pääosin hyvää. Joka päivä opitaan uusia tietoja ja taitoja, onnistutaan ja opitaan selviämään pettymyksistä. Onnistumisen hetkistä pyörii kuvia koulun videoseinillä, ja niitä jaetaan myös vanhemmille ja kyläläisille somen kautta.   

Arjessa kohdataan luonnollisesti myös ongelmia, niissä tilanteissa auttaa ratkaisukeskeisyys ja empatia. Asioihin tartutaan nopeasti ja jos jokin ei toimi, kokeillaan muuta. Pienessä yksikössä toimintatapoja voi muuttaa joustavasti. 

Saaren koulussa kenenkään tarvitse olla täydellinen, virheitä saa tehdä, niistähän sitä oppii. Koulun oma laulu tiivistää Saaren koulun hengen. Laulun nimi on “Lupa itsenä olla”.  

Laita jakoon jos tykkäsit 🙂Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on email
Email